Att kunna höra

Som hörande människa kan det vara svårt att förstå hurdant det är att vara döv. Att inte kunna höra kan innebära att man lyssnar genom vibrationer i kroppen, genom fotsulorna eller kanske uppfattar vissa toner bara. Det är lätt att ta det givet att höra och glömma att det finns döva som inte kan höra.

Men hörandet kan också innebära att man hör sådant man inte vill höra. Det kan vara grannarna som spelar musik på högsta volym, och det gör väl ingenting om det är bra musik. Om det dessutom sammanfaller med ens eget humör att höra just sådan musik så är de väl frid och fröjd?

Nej, de flesta vill nog höra musik i hörlurar i så fall, om det skulle bli högt någon gång och dessutom mitt i natten. Idag finns det många olika slags hörlurar som man kan använda sig av. Vem vill inte ha trådlösa Airpods med snygga och funktionella Airpods skal att ha med sig överallt? Det är annorlunda mot att ha hörlurar av annat slag.

Inom teater- och musikbranschen har det sedan länge funnits behov av både mikrofoner hörlurar och inspelningsutrustning av olika slag. Liksom Radio och TV. Vi har fått se många förbättrade innovationer inom ljud och musik.

Som vanlig konsument som bara lyssnar till husbehov så kan de allra finaste utrustningarna bland hörlurar och mikrofoner vara något som går den vanliga lyssnaren förbi. Men bland yrkesfolk inom ljud så kan det vara stor skillnad mellan olika slags hörlurar, liksom mellan olika slags mikrofoner.

Det är inte alltid en musiker behöver ha en studio att spela in sin musik i. Det går att spela in med hög kvalité idag med inspelningsmikrofoner som kan fånga upp ljud från flera håll samtidigt. De är helt enkelt mikrofoner med särskilt bra ljudkänslighet.

Högtalare behövs inte längre för den som vill prata i telefon och laga mat samtidigt eftersom det finns trådlösa handsfree-headsets numera och som är lätta att använda. Och nästan alltid billiga att köpa.

När man behöver använda händerna fritt men ändå tala och lyssna samtidigt så är AirPods ett alternativet i en sådan situation. Man kan alltså ställa telefonen ifrån sig på ett bord någonstans i rummet och de trådlösa hörlurarna gör att man kan prata obehindrat i telefonen medan händerna är upptagna med annat. Det är så uppfinningarna av idag har förfinats allt mer.