Spisen – en av vår tids viktigaste innovationer

Spisen är resultatet av en lång historia full av innovationer som i stort har bidragit till utvecklingen av vårt moderna samhälle. Från att människor lagade mat på den öppna spisen i tunga trefotsgrytor uppfanns tillslut vedspisen. Matlagningen behövde moderniseras och lustigt nog uppfanns den första vedspisen av en engelsman. Thomas Robinson uppfann 1780 den första kokspisen av järn som vedeldades. Denna spis var dock inte särskilt funktionell så en ny sluten järnspis uppfanns tjugo år senare av George Bodley.

Första svenska järnspisen

De första svenska järnspisarna tillverkades av Owens i Stockholm, Motala Verkstad, Boliner, Bergsunds och Näfverkvarn. Men man var inte nöjd med de tidiga komplicerade och svårskötta järnspisarna, vilket öppnade marknaden för den nya Husqvarna no 22 som var en förenklad vedspis. Denna ”moderna” vedspis lanserades 1885 och blev snabbt marknadsledande. Utvecklingen från att laga mat på en spishäll till den moderna vedspisen gick fort och bidrog till att modernisera både spis och matlagning. I och med att nya innovationer för köksspisar utvecklades påverkade dessa även moderniseringen av bostäder.

Laga mat över öppen eld

Förr i tiden lagades mat över en öppen eld eller i en öppen spis. Vi som numera lever i ett modernt samhälle attraheras fortfarande av att laga mat över en öppen eld eller på en grill. Våra förfäder har under årtusenden tillagat mat på detta sätt och minnet av detta finns antagligen lagrat i våra gener. De flesta älskar både smaken och doften från mat som tillagats på en grill eller över en öppen eld. Hos Astro online kommer du att hitta allt du behöver för att kunna tillaga mat över öppen eld eller på en grill. Här finns bland annat Hällmark kaffepanna, smörgåsjärn och våffeljärn för matlagning över öppen eld. Bland tillbehören hittar du till exempel Hällmark grillhandskar av läder och Wildo eldstål. Bland grytor och stekhällar finns Hällmark stekhäll eller traktörpanna, Stabilotherm jägarstekpanna, Espegard soppgryta, Hällmark Popcorngryta för öppen eld och mycket mer att välja mellan. Alla produkter är givetvis av god kvalitet och säljs till ett bra pris. När du är kund hos Astro får du dessutom både snabb frakt och 14 dagars öppet köp.

Aga-spisen

Under 1920-talet skapade Gustaf Dahlén sin berömda AGA-spis som kunde användas dygnet runt utan påfyllning. Detta var den första moderna spisen som eldades med koks och den drog mycket lite bränsle. Dagens AGA-spisar drivs numera med gas, elektricitet eller olja och anses vara en lyxspisar. I och med att kol- och vedpriserna höjdes under tidigt 1900-tal introducerades gasspisen som blev en succé. Gasspisen användes flitigt fram till 1950-talet i urbana områden, men konkurrerades ut av elspisen. Några av dagens moderna spisar kombinerar vedeldad spis med elspisen, vilket är förutseende och smart. Elavbrott är inte ovanligt i dagens samhälle och en sådan spis ger dig möjlighet att laga mat utan el.

Smarta spisar

Spisar utvecklas konstant och nya innovationer fortsätter att förbättra och förenkla vår matlagning. Dagens moderna spisar är numera så kallade smarta spisar. Dagens datateknik har hjälpt till med att skapa högteknologiska produkter. Att spisen utvecklades genom briljanta innovationer var en viktig grundförutsättning till dagens moderna samhälle. Annars kanske din moderna lägenhet i Stockholm hade varit utrustad med en vedspis av gjutjärn som du måste köpa en vedsäck till var och varannan dag för att kunna laga mat.