Det första flygplanet

Otto Lilienthal lyckades 1891 med hjälp av ett glidflygplan flyga över marken. Han hade studerat fåglarna och fått idén till projektet. Sedan dess har flyget utvecklats enormt mycket, inte minst trafikflyget med alla resor över hela jordklotet. Att flyga har varit en av människans äldsta drömmar och det är inte konstigt att så många världen över fortfarande fascineras av flygplan.

Flygplanets utveckling

Otto Lilienthal omkom bara några år senare efter den första flygturen då han störtade i en av sina flygturer. En stor anledning till detta var att styrförmåga saknades. Detta uppfanns dock 1903 då bröderna Orville och Wilbur Wright genomförde den första flygturen med ett motordrivet flygplan. Som så ofta med uppfinningar verkar de utvecklas under krigen, och detta gäller även flygplanet. Under andra världskriget ökade tekniken markant och flygplanen blev både snabbare och kunde styras bättre. Idag har flyget utvecklats enormt och nu ser man de första eldrivna flygplanen börja tas i bruk. Det är en spännande utveckling som intresserar mängder av företag och uppfinnare. Marknaden är givetvis enorm och den som först lyckas skapa säkra och helt miljövänliga flygplan kommer kunna tjäna en hel del pengar på detta.

Fem miljarder resenärer

Flyget transporterar runt fem miljarder resenärer varje år och är en av de största industrierna vi har. Många arbetar med alla delar inom flyget och det är idag en naturlig del av människors resande. På senare tid har mycket forskning lagts ned för att göra flyget mer miljövänligt och vi kommer säkerligen att få se många nya uppfinningar inom detta område. I Sverige har företag som SAS blivit en del av infrastrukturen och hjälper till att förbinda vårt avlånga land.