Idéer som gjort folk rika

Människan är av sin natur nyfiken och det är därför världen ser ut som den gör idag. Från ett enkelt liv i grottan skickas nu robotar till Mars och det går hela tiden framåt inom vitt skilda områden som medicin, arkitektur, underhållning och vardagsliv. I skrivande stund jobbar miljarder hjärnceller på nya idéer runt hela jordklotet som kommer bli enorma succéer eller aldrig ens kommer förverkligas.

Många uppfinnare har försvunnit helt i historieskrivandets böcker och andra tjänade aldrig en endaste slant på sina innovationer. Vissa blev dock enormt framgångsrika och idag finns det flera mångmiljonärer som lyckats med sina idéer. De kan bli stor inspiration för den som gillar uppfinningar eller vill tjäna pengar på ett innovativt sätt. Ett exempel på ett annorlunda och kul sätt att tjäna pengar till laget eller skolklassen är att sälja populära varor som ost, kaffe eller stearinljus. Det är dessutom en mycket pedagogisk metod för att lära barn värdet av arbete och pengar, och hur hederligt arbete kan låta dem göra roliga saker i livet.

Innovationer som blev succéer

Vissa uppfinningar, som till exempel antibiotika, elektricitet eller Facebook, har kommit till användning för hela världens befolkning. Syftet var dock hela tiden att hjälpa mänskligheten och föra kunskap och teknologi framåt. Andra idéer har varit närmast vansinniga eller till synes triviala, men ändå gjort dess ägare stenrika. Ta Alfred Mosher Butts, uppfinnaren av spelet Alfapet, som själv hade problem med att stava och därför hittade på en rolig metod att öva på. Spelet har idag sålt miljontals exemplar och Butts kunde leva ett komfortabelt liv.

Även svenska uppfinnare har gjort världssuccé genom tiderna, från ångloket till pacemakern och dörrknappen. Alfred Nobel blev världens rikaste man på sin dynamit och Amalia Erikson gick från fattig änka till mycket välbärgad tack vare polkagrisstången. Att ha en vision och lyckas genomföra den är en värdefull egenskap som alla kan dra nytta av.