Thomas Edison

Ber man experter göra en lista på de mest berömda uppfinnarna som har funnits, kan man vara säker på att Thomas Edison hamnar på de flestas listor. Under andra hälften av 1800-talet såg över 2500 uppfinningar dagens ljus, tack vare denna amerikan som levde då.

Svårt i skolan

Det kan tyckas märkligt att lärarna faktiskt ansåg Edison som omöjlig att utbilda, han fick istället sin utbildning av modern i hemmet. Som 12-åring blev det en hel del experiment och uppfinningar och som 15-åring intresserade han sig för telegrafi. Börstelegrafen blev Edisons första genombrott, då han förbättrade den. Detta ledde till ett pris på 40 000 dollar, en smått otrolig mängd pengar på den tiden. Nu fanns det alla möjligheter i världen för den unge Edison att på allvar starta ett laboratorium och bege sig in i yrkesrollen som en uppfinnare. Pengarna både räckte och blev över för att Edison skulle kunna arbeta på heltid med att tänka ut nya uppfinningar.

Ljuset och uppfinnaren

Edison uppfann inte glödlampan i sign men utvecklade glödlampan så att den kunde massproduceras och spridas till så gott som varje hörn av jorden. En mängd olika uppfinningar som lämnade Edisons verkstad gjorde att många amerikanska företag kunde utveckla sina verksamheter. Det var heller inte bara uppfinningar Edison var bra på, utan han var även något av en affärsman. Tack vare sina uppfinningar blev Edison väldigt förmögen men levde trots pengarna väldigt enkelt. 1931 när Edison dog uppmanade dåvarande president Hoover att alla skulle hedra denna storslagna man med en mörk minut istället för en tyst minut. Då släckte man alla ljus runtom i USA för att hedra en man som bland annat spritt just det elektriska ljuset över världen.